wtorek, 26 stycznia 2016

Dungarvan Copper Coast


Wiosną 2010 na mapie irlandzkiego kraftu pojawił się Dungarvan Brewing Company. Dungarvan to niewielkie miasto (ok. 8 tys. mieszkańców) na południu Irlandii. Ze strony internetowej browaru możemy się dowiedzieć, że ich piwo warzone jest przy użyciu naturalnych i najwyższej jakości składników oraz jest niepasteryzowane ani niefiltrowane, aby było jak najbardziej naturalne zarówno w smaku, jak i w wyglądzie.

Nazwy produktów tego browaru pochodzą od miejsc w okolicy Dungarvan. Dzisiaj przyjrzymy się Copper Coast - Irish Red Ale o zawartości alkoholu na poziomie 4.3%, 35 IBU. Użyto słodu crystal, który ma dać konkretny karmelowy posmak. Do chmielenia natomiast użyto brytyjskich odmian chmielu - Northern Brewer (na goryczkę) oraz Challenger (na aromat). Jak im to wyszło?

Kolor

Coś pomiędzy miedzianym, herbacianym i bursztynowym, klarowny.

Piana

Średnio pęcherzykowa, niezbyt trwała, biała (ale z lekkim beżowym zabarwieniem), oblepia szkło.

Zapach

Zapach jest intensywny, głównie czuć palony słód, pojawiają się nuty karmelowe oraz lekkie truskawkowe akcenty. Aromat chmielu nie jest mocno wyczuwalny, ale gdzieś w tle jest.

Smak

Tutaj jest mocno karmelowo i owocowo - nuty brzoskwiniowe, cytrynowe, jabłkowe, pojawia się lekka kwaskowość. Goryczka jest dosyć intensywna, ale przyjemna dla podniebienia. Generalnie smak jest zbalansowany.

Wysycenie

Umiarkowane, chociaż dosyć wysokie jak na styl.

Opakowanie

Brązowa butelka, etykieta utrzymana w kremowo-bordowo-niebieskiej kolorystyce, przedstawia latarnię morską, podano zawartość alkoholu oraz informacje o tym piwie, pełnego składu nie podano. Ogólnie eleganckie.

Podsumowanie

Irish Red Ale inne niż wszystkie jakie do tej pory miałem okazję spróbować. Bardzo owocowe w zapachu i w smaku, oprócz tego karmelowe i z dość mocną goryczką. Jest bardzo orzeźwiające i pijalne. Jak będziecie mieli okazję tego piwa spróbować, to naprawdę polecam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz