piątek, 8 stycznia 2016

Ale bez żadnego ale

Dzisiaj będzie mowa o piwie typu "ale" - piwie górnej fermentacji, które wywodzi się m.in. z Belgii, Niemiec czy wysp brytyjskich.
Konkretniej chodzi mi o irlandzką odmianę owego stylu - irish red ale. Co ciekawe, irlandzkie ale na początku było warzone bez chmielu.

Reprezentantem tego gatunku będzie O'Hara's Irish Red.
Zawartość alkoholu to 4.3% objętości, a ekstrakt to 10.4% wagi.
O'Hara's to rodzinny browar założony w 1996 mieszczący się w hrabstwie Carlow (południowo-wschodnia Irlandia), który warzy piwa rzemieślnicze, głównie klasyczne irlandzkie style.

Kolor

Rubinowy, dzięki palonemu jęczmieniowi, klarowny. Wygląda tak jak na Irish Red Ale przystało.

Piana

Drobnoziarnista, o kolorze biało-kremowym, trwała i zostawia ślady na szkle.

Zapach

Intensywny zapach palonego słodu z karmelowymi nutami. Nie odrzuca, a wręcz zachęca do spróbowania.

Smak

Na początku dosyć mocna goryczka, która później ustępuje słodkim nutom karmelowym czy nawet chlebowym. Ogólnie wyważony, ani zbyt gorzki, ani za słodki.

Wysycenie

Niskie, typowe dla stylu.

Opakowanie

Etykiety utrzymane w czerwono-czarnej kolorystyce ze złotymi akcentami, podano pełne informacje dotyczące zawartości alkoholu, ekstraktu oraz pełnego składu w różnych językach, dedykowany kapsel. Generalnie nieprzekombinowane i eleganckie.

Podsumowanie

O'Hara's Irish Red to interesująca propozycja dla tych, którzy lubią piwa o łagodnym, zbalansowanym, jednak charakterystycznym smaku. Nie jest to piwo szczególnie mocne, zawiera 4.3% alkoholu, więc nie zachwyci kogoś, kto od takiego trunku oczekuje żeby go sponiewierało. Niestety nie spotkałem się z żadnym produktem z tego browaru w Polsce, ale jak ktoś będzie przypadkiem w Irlandii, to na prawdę polecam spróbować to irlandzkie ale, bo warto.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz